Hackathon PCU

STC-Peterson Nederland Hackathon 2024

STC College Havens Hackathon – “I’m in Love with the Problem”!

Beste visionaire denkers en probleemoplossers,

Het is met groot genoegen dat wij jullie uitnodigen voor een bijzonder evenement dat niet alleen gericht is op het hacken van de toekomst, maar ook op het omarmen van de uitdagingen die onze wereld vormgeven.

Peterson en Control Union, een vooraanstaande en innovatieve speler in de logistieke branche zal, de eerste STC College Havens Hackathon met het: “I’m in Love with the Problem”, met een groot team van professionals voor jullie hosten.

Liefde voor het probleem

Bij deze hackathon moedigen we je aan om niet alleen verliefd te worden op oplossingen, maar ook op de problemen zelf. Begrijp de diepte van de uitdagingen en omarm ze als kansen voor innovatie.

i’m in love with the problem hackathon 19 jan

Doordringende inzichten

Leer van de experts die geloven in het verkennen van problemen voordat ze met oplossingen komen. Ontdek hoe het begrijpen van de kern van een probleem de sleutel is tot baanbrekende ideeën.

Hackathon PCU

Probleemgedreven innovatie

Laat je leiden door een probleem in plaats van door een oplossing. Deze hackathon moedigt je aan om te denken in termen van mogelijkheden, waarbij problemen dienen als brandstof voor innovatie.

Hackathon PCU

Empathie in actie

Begrijp de behoeften van de samenleving en industrie door diep in de kern van problemen te duiken. Deze aanpak stelt je in staat oplossingen te creëren die echt een verschil maken.

Hackathon PCU

Mensgerichte innovatie

Onthoud dat innovatie niet alleen over technologie gaat; het gaat over mensen. Ontdek hoe mensgerichte benaderingen leiden tot oplossingen die niet alleen technologisch geavanceerd zijn, maar ook echt de behoeften van mensen vervullen.

Hackathon PCU

Jezelf onderscheiden

Deze hackathon biedt jullie een unieke kans om je – in aanloop naar de laatste stage – op een positieve manier te onderscheiden. Toon je vaardigheden, creativiteit en toewijding aan innovatie en maak indruk op professionals uit de industrie die deelnemen als mentoren en juryleden.

Hackathon PCU

Kans op prijzen

Stel je talenten op de proef en maak kans op diverse prijzen! Er zijn diverse categorieën waarin je kunt schitteren, variërend van de meest innovatieve oplossing tot de beste mensgerichte benadering. De prijzen zijn niet alleen erkenning voor je inspanningen, maar kunnen ook deuren openen naar opwindende kansen in de industrie. Iedere deelnemer aan de hackathon zal daarnaast een “certificaat van deelname” krijgen.

Hackathon PCU

Waar gaan we mee aan de slag?

We hebben drie uitdagende opdrachten voor jullie geformuleerd, waar jullie in teamverband mee aan de slag gaan. Deze onderwerpen zijn heel actueel voor ons als bedrijf, het speelt in onze markten en we komen het dagelijks tegen. Misschien hebben jullie in je studie hier ook al mee te maken gehad?

i’m in love with the problem hackathon 19 jan

Opdracht 1: Loopbaan

Vraag: Hoe kan Peterson en Control Union in de inspecties en logistiek een zichtbare en aantrekkelijke werkgever zijn voor (STC) studenten die een baan zoeken?

Context: Peterson en Control Union is sinds 1920 actief in de Rotterdamse haven. Wij hebben collega’s die op schepen samples nemen of een draft survey doen, op kantoor de coordinatie en administratie. Maar we doen meer, zoals drones besturen en onderzoek doen naar innovatieve oplossingen voor ons werk. Hiervoor is het belangrijk dat wij een aantrekkelijke werkgever zijn voor studenten zoals jullie. Want, wat we in 1920 belangrijk vonden is misschien tegenwoordig helemaal niet meer interessant. Of juist wel, want onze familie waarden zijn en blijven centraal staan voor ons.

Maar verder zijn we erg benieuwd om van jullie te horen waar jullie straks naar opzoek zijn als jullie een baan gaan uitzoeken. Is dat een goed salaris, of juist meer groeimogelijkheden in het bedrijf? Wil je veel op pad zijn en ook naar het buitenland of liever ’s avonds thuis? Wil je veel vrijheid hebben om je te ontwikkelen of liever meer structuur en duidelijkheid? Er zijn veel opties en we zien dat we wensen over de tijd heel erg veranderen. Daarom horen we dit graag van jullie!

Mogelijke ‘klanten’: HR manager PCU, manager buitendienst PNL

Opdracht 2: Outside sales

Vraag: Hoe kan Peterson en Control Union onderscheiden in de markt van andere inspectie en logistiek bedrijven?

Context: In de Rotterdamse haven zijn veel bedrijven actief in de logistiek en inspectie. Sommige bedrijven zijn groot en internationaal, anderen zijn weer klein en lokaal. Sommige zijn flexibel en anderen weer conservatief. Met al deze bedrijven met Peterson en Control Union concurreren en aan klanten duidelijk maken waarom ze met ons zouden moeten werken. Wij hebben onze PCU ‘waarden’ (zie ook onze website) en we vertellen uitgebreid over onze diensten. Maar hoe kunnen we ons nou onderscheiden van die grote verscheidenheid van concurrenten die we tegenkomen in het Rotterdamse, en wat moet ons verhaal dan zijn?

“Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder” luidt een slogan van een verzekeraar. Dit had ook een slogan van Peterson en Control Union kunnen zijn. We zijn al lang actief en bewegen mee met onze klanten en markten. Maar het is tegenwoordig heel belangrijk om aan nieuwe klanten (die ons nog niet kennen) uit te leggen waarom ze met ons moeten werken, en hier hebben we jullie hulp bij nodig!

Mogelijke ‘klanten’: commercieel manager PCU, MarCom medewerker PCU

Opdracht 3: Innovatie

Vraag: Welke diensten kan Peterson en Control Union gaan voorbereiden op het ontstaan van duurzame ketens zoals CCS, circulariteit en recycling, of de modal shift?

Context: Er zijn op dit moment grote transities gaande. De energietransitie zien en lezen we veel over, en voor de Rotterdamse haven gaat dat veel betekenen. Er worden op dit moment veel fossiele brandstoffen overgeslagen in Rotterdam, kolen en olie bijvoorbeeld. Wat gaat daar straks mee gebeuren? Nieuwe brandstoffen zijn opkomend, biobrandstoffen en waterstof bijvoorbeeld. Maar de energietransitie gaat meer betekenen, zoals bijvoorbeeld het afvangen en vervoeren van CO2 (‘CCS’). Daarnaast is er een grondstoffen transitie gaande – deze grondstoffen worden duurder door te korten en wetgeving zorgt ervoor dat er steeds meer moet worden hergebruikt. Je ziet termen als recycling en circulariteit vast vaker langskomen.

Peterson en Control Union is actief in de haven, vooral in het vervoer van grondstoffen. Hier gaat dus veel gebeuren. Dat geeft kansen en bedreigingen. Welke stromen nemen af, welke nemen toe? En hoe gaat deze bul vervoerd worden? Per auto of toch meer (duurzamer) per binnenvaartschip? Wij zijn erg benieuwd naar wat jullie weten en welke ideeën jullie hebben over deze grote verandering!

 

Hulp?

Er is natuurlijk ook hulp aanwezig tijdens de Hackathon. We hebben verschillende experts vanuit Peterson en Control Union meegenomen. Sommige hebben meer kennis over de logistiek in de haven, anderen weten meer van inspecties. Vraag ze de oren van het hoofd! Ook hebben we een aantal collega’s mee die Hackathon ervaring hebben: wij weten als geen ander hoe je moet omgaan met het oplossen van dit soort moeilijke problemen, en wat je moet doen als je even vast zit. Gebruik ze vooral!!

Hackathon PCU

“I’m in Love with the Problem”

Datum:           19 Januari 2024
Tijd:                08:30hr – uiterlijk 16:15hr
Locatie:          Waalhaven Z.z. 16 

“I’m in Love with the Problem” is niet alleen een thema; het is een mantra voor degenen die geloven dat ware innovatie begint bij het begrijpen en waarderen van de problemen die we tegenkomen en dat het uiteindelijk draait om het dienen van de behoeften van mensen.

Laat ons samen de toekomst hacken door verliefd te worden op de problemen die ertoe doen!

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op 19 januari 2024!